Odzież kucharska z mikrofibry - cechy charakterystyczne
Coraz częściej kucharze sięgają po odzież roboczą z mikrofibry. Z roku na rok materiał ten zyskuje na popularności. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Dlaczego tak się dzieje? Wiele osób przyzwyczajonych do klasycznej bawełny nie lubi tej tkaniny z uwagi na jego poliestrowe włókna będące synonimem sztucznego materiału, który nie przepuszcza powietrza. Zdecydowanie są to subiektywne odczucia. Mikrofibra ma odpowiednie właściwości oddychające mające odzwierciedlenie w mikrootworach przepuszczających powietrze. Bluzy kucharskie z mikrofibry wybierają najczęściej osoby pracujące w wysokich temperaturach.
Kolejnym atutem mikrofibry jest wytrzymałość oraz odporność na spieranie. Ten przyjemny w dotyku materiał nawet po wielokrotnym praniu nie traci swoich właściwości. Tkanina wykonana z ultra cienkich włókien poliestrowych praz poliamidowych posiada niską gęstość liniową o wartości 1 denier, podczas gdy dla przykładu gęstość jedwabiu może mieć od 1,25 do 3 den.
Dla wielu osób najistotniejszy jest brak konieczności prasowania. Szczególnie dla wielu Panów jest to istotne. Bluzy oraz spodnie z mikrofibry nie wymagają prasowania, co jest bardzo praktyczne w codziennym użytkowaniu. Należy uprać i powiesić odzież, aby wyglądała dobrze. Materiał jest także łatwy w utrzymaniu czystości, wystarczy strzepać z niego brud bądź resztki. Nic nie wsiąka w tkaninę jak w przypadku tradycyjnej bawełny. Dodatkowo mikrofibra jest bezpieczna dla alergików, nie powoduje podrażnień ani uczuleń.
Polecamy odzież dla kucharzy z mikrofibry. Sięgajmy po nowoczesne tkaniny, przekonajcie się sami, iż warto.