Praca na kuchni w upalne dni
Każdy, kto choć chwilę pracował w gorącej kuchni wie, jak trudno jest spędzić większość dnia w trudnych warunkach. W pewnym stopniu do wysokiej temperatury można przywyknąć, jednak niemożliwym jest, żeby całkowicie przyzwyczaić się do gorąca. Najtrudniejszym okresem dla kucharzy jest lato, gdy żar leje się z nieba, a w pracy temperatura potrafi sięgać od 40 do 50 stopni C! Z ciepłem z pieców i piekarników nie możemy nic zrobić. Jednak są sposoby, aby ułatwić sobie pracę.
Ubiór kucharza na letnie dni
Obecnie wybór odzieży gastronomicznej jest niemały, a projektanci biorą pod uwagę wszystkie istotne aspekty. Liczy się nie tylko design, ale trwałość koloru, wytrzymałość materiału i przede wszystkim przepuszczalność powietrza. Bluzy kucharskie wykonywane są z tkanin, które są „oddychające”, czyli przepuszczają powietrze. Często stosowane są wstawki/panele siatkowe, które zapewniają swobodny przepływ powietrza. Umieszcza się je pod pachami i na plecach. Zdarza się, że tył bluzy jest jednym wielkim panelem siatkowym. Kucharze często i chętnie wracają właśnie do tych bluz, gdyż jest w nich chłodniej. Ważne są również buty kucharskie, które muszą spełniać wymogi. Stopy muszą być całkowicie zakryte ze względu na bezpieczeństwo. Podeszwa powinna być wykonana z materiału antypoślizgowego i antybakteryjnego. Cały but musi mieć otwory wentylacyjne, aby stopa się nie pociła i nie powstawały pęcherze.
Nie zapominaj o nawadnianiu się
Wszędzie słyszymy „w upały należy pić wodę”. Dlaczego? Co nam to daje poza ugaszeniem pragnienia? Po pierwsze i najważniejsze – woda reguluje temperaturę, gdy jest nam za gorąco. Więc nie tylko zaspokoi podstawowe potrzeby, ale również pomoże się schłodzić. Woda dostarcza nam energii, a tej na kuchni potrzeba naprawdę sporo. Ponadto poprawia samopoczucie! Niedobór wody ma wiele negatywnych skutków takich jak rozdrażnienie, problemy ze snem, może doprowadzić nawet do zatrucia organizmu, więc nie należy tego lekceważyć. Co kucharze powinni pić oprócz wody? Koktajle – słodkie, orzeźwiające napoje, które dostarczają wielu witamin. Oprócz picia powinno się jeść owoce, np. melon lub arbuz. Zawierają one dużo wody i mnóstwo witamin. Z pewnością powinno się unikać alkoholu, kawy i mocnej herbaty.
Podsumowanie
W każdej sytuacji istotne jest aby zadbać o odpowiedni ubiór, co ułatwi pracę w bardzo wysokich temperaturach. Nie należy zapominać o piciu wody oraz spożywaniu odpowiedniej liczby owoców, gdyż zdrowie należy stawiać zawsze na pierwszym miejscu.