Odzież gastronomiczna. Leave a comment

Odzież gastronomiczna, czyli profesjonalizm, ochrona i wygoda.      

Elementy, które składają się na strój kucharza to przede wszystkim bluza, spodnie, czapka oraz zapaska lub fartuch. Ubiór ten jest charakterystyczny, a moda wśród odzieży gastronomicznej obecnie przenosi się na wyższy poziom. Strój kucharski świadczy o poziomie danej restauracji. Ostatnimi czasy kucharze coraz częściej wychodzą do klientów lub gotują za szybą tak, aby goście mogli widzieć jak powstaje ich potrawa.

Najczęściej spotykane ubrania gastronomiczne mają kolor biały, gdyż biel kojarzona jest z czystością, a to jest istotna sprawa dla klientów. W uniformie kucharskim istotne jest również przestrzeganie zasad BHP, gdyż praca z żywnością tego wymaga. Jednak gastronomiczny dress code nie musi być niewygodny lub jednolity. Wręcz przeciwnie! Producenci odzieży kucharskiej dokładają wszelkich starań, aby ułatwić swoim klientom pracę w wysokich temperaturach i urozmaicają wzornictwo tego typu kitlom.

Kucharz narażony jest przede wszystkim na oparzenia, które mogą być naprawdę groźne. Dlatego uniformy produkowane są z wysokogatunkowych tkanin, takich jak: bawełna, poliester czy mikrofibra. Często tkaniny te cechują się słabą palnością i wodoodpornością. Dzięki temu kucharze, którzy muszą wydawać kilkaset dań dziennie i pracują w pośpiechu przy wysokiej temperaturze, nie muszą się martwić o ochronę swojego ciała. Kolejną rzeczą jest coraz częściej stosowany system Air, czyli drobna siateczka, która przepuszcza powietrze i jest rewelacyjną wentylacją. Czasem siateczka ta wszywana jest pod pachy, ale również pojawia się na całych plecach. To zdecydowanie ułatwia pracę na kuchni. Ważnym elementem są też chustka i czapka. Ta pierwsza pochłania pot, natomiast druga uniemożliwia dostanie się włosów do talerza. Taka sytuacja byłaby niedopuszczalna. Dlatego strój kucharza jest ważny nie tylko dla niego samego, ale również dla klientów.

Ochrona i wygoda są kluczowymi elementami przy projektowaniu odzieży gastronomicznej. Na tym samym poziomie utrzymuje się profesjonalny wygląd ubrań. Jednak profesjonalny nie musi oznaczać kolor biały. Obecnie kucharze wybierają również uniformy czarne, szare, bordowe, z flagą danego kraju (jeśli charakter restauracji związany jest z tym krajem), z ozdobnymi lamówkami, mankietami, guzikami itp. Aczkolwiek ostatnim, absolutnym hitem są uniformy całe we wzorach. Tego typu ubrania przyciągają uwagę i zachwycają klientów!

Wyglądaj wyjątkowo i czuj się swobodnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *